Mainan Minda, Suara Hati, Jalinan Jari

mySOOPA DOOPA VVIP

Friday, June 18, 2010

.masih bermain dimindaku.

salam,hey guys
dah lama aku fikir nak updated blog ni.
tapi information yang aku kumpul belum cukup lagi.
cuma rimas je tengok blog ni,berabuk.
haha

sebenarnya,aku kumpulkan maklumat pasal JOHOR-RIAU.
buat masa sekarang ni baru 10% yang aku jumpa.
masih blur la.

mengikut sumber yang mula2 buka cerita ni
salasilah keluarga kami agak complicated.
dia cerita semua ni time aku darjah 5.
masih segar dalam ingatan aku.

dia cerita,asal nama Kg Parit Raja Ahmad ni sempena nama arwah moyang aku.
YM Raja Ahmad bin Raja Daud
Raja Ahmad ni bapa kepada nenda tercinta Almarhumah YM Raja Asnah,ibu kepada bapa aku.
menurut cerita sumber ni,pada asalnya
kg ni diterokai oleh Raja Ahmad dan 10 orang pengikutnya.
Raja Ahmad merupakan bakal memegang takhta,dikatakan berlari membawa diri ke batu pahat
ketika belanda serang Riau.
pengikutnya memang tak ramai oleh kerana penduduk Riau ketika itu berkejaran mengutip duit syiling yang merupakan senjata yang digunakan untuk melawan tentera belanda.
kalau nak diikutkan memang tak logik duit syiling dijadikan senjata
sebenarnya,duit syiling tu dimasukkan dalam meriam yang berada di setiap keliling pulau Riau tu
.


buat masa ni,ini je lah yang boleh aku cerita.
aku masih mencari informasi yang lain.
okay.
:)









1 comment:

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA