Mainan Minda, Suara Hati, Jalinan Jari

mySOOPA DOOPA VVIP

Saturday, May 14, 2011

KERJA! KERJA!

Salam kawan-kawan! ;)
Cuti 4bulan ni memang sangatlah membosankan.
Sedangkan cuti sem 2bulan pun tak betah duduk, lagikan nak menghadap 4bulan.
Memang sakitlahkan.

Seems cuti 4bulan ni membuatkan berat badan akan saya naik, 
it is better for me for looking a job, right?
tapi job apa ya? hmm



Before semester break, I had applied for SKP (Skim Khidmat Pelajar)
tapi tak dapat. Mungkin sebab saya pelajar baru & never seat for any examination since I'm a degree student. Plus I haven't an experience yet.

So, dengan membawa hati yang duka lara ni, saya cuba cari kerja lain.
kerja apa ya?
7e?

Niat hati tu memang nak, memandangkan dekat dengan rumah.
tapi, before tu kena fikir juga baik buruknya.
Dalam perjalanan pergi-balik dari KBM tu, sempat juga saya tanya dengan pekerja 7e.
untuk part time gaji RM3.50/jam & kerja untuk 4jam.
memang murah, tapi standard lah tu kan.
Masalahnya, kerja ni ada buruknya. Kerja kat 7e, of course lah akan jadi cashier kan.
kalau tak pun, susun-susun barang, lagilah.
Macam mana kalau kena pegang arak? Sebagai cashier memang tak boleh tak nak lah kan.
So, reject.

Next, Mc Donald. (I like!)


Selain apply kerja kat UiTM, saya ada juga apply kat McD ni.
tapi untuk part-time lah sebab tak expect pun akan dapat.
Kerja kat McD ni, better than 7e lah kan.
Tapi, kalau dah kat Batu Pahat ni, nak kerja McD memang mimpilah. Jauh.
Hmm, kalau duduk Melaka ok lagi kot. Nak buat macam mana, parents tak benarkan.
So, terpaksalah kuburkan hasrat tu.

Next, apa lagi ya?
Mak pulak sibuk suruh mohon jadi cikgu sementara dekat sekolah agama.
Ohh, macam mana tu? Boleh ke?
Memanglah ada Sijil Darjah Khas Agama, tapi masalahnya saya. 
Boleh ke nak mengajar tu? Silap hari bulan students fail.HAHA
Teruk betulkan? Tapi kalau ada rezeki apa salahnya kalau cubakan.

Sekarang ni, makcik-makcik saya yang sibuk carikan kerja.
HAHA, ada pulak yang ajak duduk rumah dia je.
hmm, mana satu ni.

Any idea?



3 comments:

Nica said...

sy pun tgk cari kerja lagi..

penat dah keje guard kat umah :P

R F ™ said...

Hee~
betul tu.
bosan duk rumah.

Nica said...

bosan sampai rasa nak tergolekgolekgolek dalam umah :(